sleur

Hoe houd je je relatie leuk als de vlinders gevlogen zijn? 8 tips

Als je verliefd bent, hoef je niet hard aan je relatie te werken. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Alles is mooi, fijn en leuk aan de ander. Verliefd zijn is spannend en je voelt je geweldig en geliefd! Je lichaam maakt allerlei hormonen aan zoals dopamine, serotonine en endorfine. Dit zorgt voor opwinding, euforie en een geluksgevoel. Daarnaast krijg je regelmatig een stoot adrenaline waardoor je je superenergiek voelt. Verliefdheid duurt gemiddeld 12 tot 18 maanden. Gelukkig maar, want langer houd je niet vol. Je lichaam raakt uitgeput, je kunt je minder goed concentreren en je eetlust lijdt er vaak onder.

Na verliefdheid komt sleur?

Na verliefdheid komt een fase waarin de liefde verankert. Deze wordt sterker en er komt meer rust. Helaas is het zo dat veel stellen op een gegeven moment in slaap lijken te sukkelen. De sleur treedt in. Sommige relaties lijken magisch: na jaren sprankelt het nog steeds en de verbondenheid is duidelijk te zien. Hoe doen zij dat? Doorbreek de sleur met deze 8 tips.

1. Besteed aandacht aan je uiterlijk

Het lijkt zo verleidelijk om die afgedragen joggingbroek met dat pluizige shirt weer uit te kast te trekken. Het zit ongetwijfeld lekker maar of het sexy is? Denk aan hoe je in het begin je best deed er zo mooi mogelijk uit te zien en doe het opnieuw!

2. Ga er samen op uit!

Prikkel jezelf en jullie relatie door er regelmatig samen op uit te gaan. Ontdek nieuwe plekken, plan nieuwe activiteiten of boek dat hotelletje waar jullie zulke goede herinneringen aan hebben. En ja… ook als dat betekent dat je een oppas moet regelen! Voorkom verwaarlozing en maak tijd voor elkaar.

3. Doe opwindende dingen

Eén van de beste ingrediënten voor een goede relatie is seks, of beter gezegd: intimiteit. Daarover zo meer. Maar opwinding vind je ook in andere dingen. Geef je hart en daarmee ook jullie relatie een oppepper en ga met zijn tweetjes naar een pretpark voor een rondje achtbaan. Of maak samen rondvlucht in een helikopter. De opwinding die je dan voelt, blijft geheid hangen. Mag het van jou iets minder spectaculair? Doe dan eens wat ‘gekke’ dingen zoals samen op de wipwap of wedstrijdjes waarin je elkaar moet aftroeven. Lachen werkt namelijk ook als een wondermedicijn tegen een ingedutte relatie.

4. Seks, seks, seks

Moe, hoofdpijn en totaal geen zin? Mooi! Er is een oplossing, namelijk: seks. Negeer de tegenzin en begin gewoon. Seks werkt als lijm voor je relatie. (ja ja, ik snap de woordspeling.) Je voelt je meer verbonden met elkaar, stress vermindert en je hoofdpijn lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Doe het vaak, doe het veel en belangrijker nog: geniet van elkaar.

5. Wees lief en mild voor elkaar

Koester je relatie door lief en mild voor elkaar te zijn. Vergeef elkaar en probeer redelijk te zijn. Onderzoek waarom je boos bent op de ander en maak er geen welles-nietes-spelletje van. Het gaat niet om wel of niet gelijk hebben of krijgen, het gaat erom dat je samen een oplossing vindt om het weer leuk te hebben. Wrok is als gif voor je relatie dus probeer dit altijd voor te zijn. Hoe? Door niet van de ander te verwachten dat hij of zij aanvoelt wat je nodig hebt. Laat teleurstellingen ook niet te lang sudderen. Spreek uit wat je bedoelt en wat je precies nodig hebt. In mijn praktijk merk ik vaak dat mensen het moeilijk vinden te achterhalen wat precies hun eigen behoeften zijn en hoe ze de ander kunnen vragen hierin te voorzien. Er is vaak al een soort wrok ontstaan terwijl allebei de partners vaak erkenning van de ander willen. Wil je hier mee aan de slag? Boek dan een

6. Bewonder elkaar

Er zijn veel stellen die elkaar (in het openbaar) afvallen. Niet doen. Probeer je in plaats daarvan eens te herinneren voor welke eigenschappen je viel toen je verliefd was. Wat vond je zo geweldig aan hem of haar? Elkaar bewonderen, motiveren en gemeende complimentjes geven, zijn ingrediënten voor een liefdevolle relatie. Ook dit kan lastig zijn als er al veel boosheid in een relatie is. Probeer het toch eens. Geef de ander welgemeend een compliment of bedank hem of haar voor iets. Spreek je waardering ergens voor uit. Kijk gewoon eens wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je het eten al hebt gemaakt!’ Of: ‘Als ik naar je kijk, dan merk ik dat ik je nog steeds knap vindt.’ Zit je al langer in ‘slechtere’ relatie, dan weet de ander waarschijnlijk niet wat hem of haar overkomt. Toch kan dit helpen om de ander en de relatie daarmee een beetje te ontdooien.

7. Zorg dat je ook een eigen leven hebt

Als je single bent, dan ontdek je wat je zelf leuk en belangrijk vindt. Als je een relatie hebt, dan lijk je dit soms na verloop van tijd te vergeten. Niet goed voor jezelf maar al helemaal niet voor je relatie. Ga erop uit met vriendinnen, maak tijd voor je hobby’s en ga er een dag of weekend op uit zonder hem of haar. Zorg dat je zelfstandig blijft en je eigen leven hebt! Naast wrok, is afhankelijkheid een gevaar voor je relatie. In mijn eigen relatie voel ik me een individu, naast Aaron. Hij is mijn maatje, mijn partner en mijn minnaar maar we zijn niet versmolten. We hebben respect voor elkaar en willen de ander niet veranderen. Dat is trouwens wat anders dan dat je elkaar helpt om dingen te verbeteren. Dat doen we namelijk wel.

8. Heb aandacht voor elkaar

Tot slot: heb oprechte aandacht voor elkaar. Luister naar elkaar, vraag hoe zijn of haar dag was en doe dit niet terwijl je je mail of Facebook checkt… Want: wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt zeker voor relaties!

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Of je nu aan de slag wilt met het verbeteren van je relatie of alleen maar wat technieken wilt oefenen om beter met je partner te praten en om te gaan, ik kan je hier bij helpen. Hoe? Dat ontdekken we als je een (eerste) sessie boekt waarin ik jou meteen ga helpen.

Meer inspiratie van mij? Bekijk dan mijn YouTubekanaal of luister mijn podcast

Hier vind je mijn YouTubekanaal

Hou je meer van podcasts? Ga dan naar SoundcloudItunes of Spotify!