Nee zeggen zonder schuldgevoel, twijfel, angst voor afwijzing, kritiek of conflict is voor veel mensen (in sommige situaties) lastig.
We willen de ander niet kwetsen. We hebben geen zin in gedoe. We vermijden liever het conflict dat we denken dat ontstaat als we meer ‘ja’ zeggen tegen ons zelf.
Niet goed nee kunnen zeggen, je teveel opofferen, alles alleen moeten doen, je alleen voelen of vooral bezig zijn met de behoeften van andere mensen, is vaak een gebrek aan onwetendheid.
Onwetendheid over wat jouw ‘hartstochtelijke ja’s’ zijn. Want reken maar als je die weet, dat nee zeggen niet een vaardigheid is die je moet leren, maar een gevolg van dat bewustzijnsproces.
Nee zeggen is dan niet afweren, assertief zijn of opkomen voor jezelf. Dat doe je dan door trouw te zijn aan jezelf maar betrokken te blijven bij de ander. Als dat goed voelt voor jou en de ander.
Leren nee zeggen of voor jezelf opkomen, benader ik dan zowel in mijn praktijk als online academy op verschillende manieren. Want alleen maar leren om nee te zeggen, is voor de meeste mensen echt niet de oplossing.
Hoe ik dat doe en vooral hoe jij dit kunt doen, vertel ik je in deze podcast.
Mijn favoriete boeken