Een opgeruimd huis brengt in de eerste plaats rust, orde en overzicht in je huis maar zeker ook in je hoofd! Daarnaast is een opgeruimd huis veel gemakkelijker schoon en netjes te houden. Ben je eenmaal lekker bezig met opruimen, dan wil je vaak niet meer stoppen. Eh… niet meer willen stoppen met opruimen? Dacht het niet! Ik haat opruimen!
Goed, als je niet van opruimen houdt en het steeds maar uitstelt, dan heb je misschien baat bij de volgende tips om op gang te komen én te blijven:
1. Leg de lat lager: begin met 1 klein project
Maak het niet te groot en te moeilijk in je hoofd. Verdeel je huis in kleine, overzichtelijke projecten. Start in de ruimte waar je het minst tegenop ziet, bijvoorbeeld de keuken. Pak een vuilniszak, een emmertje water met schoonmaakmiddel en een doekje. Haal een kastje leeg, maak ‘m lekker schoon en kijk kritisch naar de inhoud. Gooi de spullen die je niet gebruikt weg of maak er een vriend of vriendin blij mee. Veel spullen blijven bewaard omdat het zo zonde is om weg te gooien. Maar waarom? Zo wordt het een rommeltje en je doet er uiteindelijk toch niets mee. Rommel in je huis is rommel in je hoofd, zo is het nu eenmaal.
2. Haal de mooie spullen die jou een goed gevoel geven, eruit
Zet ze op een plek neer waar je ze kan zien. Een mooie fles wijn, gekregen van een goede vriend roept fijne gedachten op.
3. Deel het kastje praktisch in
Spullen die je vaak gebruikt vooraan, kleine spulletjes bij elkaar in kleine bakjes die je kunt kopen bij bijvoorbeeld IKEA, Xenos of HEMA.
4. Neem een korte, welverdiende pauze en ga dan naar het volgende project
Bijvoorbeeld het aanrecht. Haal de spullen eraf die je niet gebruikt. Zelfde principe: gooi of geef ze weg. Laat alleen de mooie en functionele spulletjes op het aanrecht staan. Zet ze leuk en praktisch neer. Dat ziet er al lekker opgeruimd uit, vind je niet? Op naar het volgende project! We gaan naar de huiskamer.
5. Haal al je accessoires van hun plek en zet ze even ergens bij elkaar
Maak de plekken waar ze stonden schoon en onderwerp de accessoires aan een schoonheidstest. ‘Vind ik dit echt mooi? Heeft het waarde voor mij? Word ik blij als ik er naar kijk?’ Drie keer een ‘ja’? Denk dan na over het allermooiste plekje voor dat item. Een andere plek kan heel verfrissend zijn. De accessoires die overblijven breng je naar zolder, geef of gooi je weg.
6. En… STOP!
Beloon jezelf voor je inspanningen en geniet van het resultaat. Morgen weer een nieuw project!
In de tussentijd doe je wat inspiratie op:
- De leukste minimalist in Nederland
- Becoming minimalist (engels) – website over minimaliseren
- Simplify live – website met tips om je leven te vereenvoudigen
- Plaatjes kijken op Pinterest: overzicht declutter-borden, bord over organiseren.
Wat doet een blog over opruimen op een site van een coach?
Das heel simpel: rust en ruimte in je huis betekent vaak ook rust en ruimte in je hoofd. En dan hebben we het nog nieteens gehad over de tijd die je bespaart als alles een vaste plek heeft en je je huis gemakkelijker schoon en opgeruimd houdt. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer als ze naar hun huis kijken. Dit zorgt voor stress. Dingen niet weg kunnen gooien of zelfs last hebben van verzamelwoede staat geluk echt in de weg. Ik ben een meester in opruimen, al zeg ik het zelf en help mensen hier ook mee. Ja, ik help ze daadwerkelijk met opruimen terwijl ik ze coach op de achterliggende problemen die er vaak zijn. Niet kunnen opruimen of dingen bewaren, heeft vaak een dieperliggende oorzaak. Na een sessie voel je letterlijk weer lucht, ruimte en minder stress. Naast het coachen, geef ik je ook slimme opruimtips en help ik je te ontdekken wat voor jou systemen zijn in huis die voor jou werken. Nieuwsgierig geworden? Neem dan even contact met me op.