Stop oordopjes in je oren of zet je smartphone of tablet op standje verstaanbaar en luister naar deze trucs. Klik op het oranje ‘play-icoontje’ links boven in de foto. Liever lezen? Scroll dan iets verder naar beneden.
Geluisterd? Dan nog even een geheugensteuntje zodat je het zelf kunt doen:
Stap 1: haal adem!
Adem diep in en uit. Je geeft je hersenen hiermee een seintje dat het oké is. Dat je het onder controle hebt. Je neemt ook even afstand. Je zegt als het ware tegen jezelf: “Oké, even kalm nu. Even pauze zodat ik beter in staat ben het probleem te herkennen en op te lossen.”
Stap 2: welke woorden gebruik je om jezelf gek te maken of vast te zetten in een bepaalde overtuiging?
Luister naar de woorden die jij gebruikt. Zeg je steeds tegen jezelf dat je nog van alles moet? Vervang het woord ‘moeten’ dan eens door ‘willen’ en kijk wat er gebeurt. Vraag jezelf ook af: van wie moet ik dit dan? Een leuk trucje is: lees deze zin vijf keer en leg elke keer de klemtoon op een ander woord. MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik DIT nu doen? Moet ik dit NU doen? Moet ik dit nu DOEN? (De laatste heeft wat uitleg nodig: moet je het doen of kun je ook volstaan door het te lezen, het in te plannen, het over te dragen? Etc.)
Wees heel kritisch in het gebruik van bepaalde woorden. Je kunt jezelf namelijk behoorlijk ‘vastzetten’ door jezelf wijs te maken dat je ‘het bijvoorbeeld niet meer trekt‘.
Stap 3: stel jezelf de vraag: “Waar heb ik nu last van?”
“Ik heb het te druk, ik heb geen tijd meer voor de dingen die ik belangrijk vind en ik ben constant moe.” Of: “Ik heb geen overzicht meer. Voel me gevangen in alle verplichtingen.”
Stap 4: bedenk en visualiseer hoe je het dan wel wilt hebben
Focussen op wat je niet wilt en wat niet goed gaat helpt je alleen maar om het probleem te kunnen benoemen maar het helpt je niet om het op te lossen. Wat wel helpt, is bedenken hoe je zou willen dat je leven eruit ziet om dan vervolgens te onderzoeken welke stappen je kunt zetten om dit te realiseren. Visualiseren is nog veel krachtiger. Je zet je brein dan als het ware in de actiestand en je hebt meer oog voor kansen en mogelijkheden. Doe je dit niet, dan herken je deze kansen en mogelijkheden niet. Je zit als het ware in de ‘vermijdstand’.
Dus: stel jezelf dit soort vragen:
- “Hoe wil ik dat het wel is?
- “Hoe ziet dat eruit?
- “Wat doe ik dan wel en wat doe ik niet?”
- “Hoe gedraag ik mij?”
- “Waar heb ik meer tijd voor?”
- “Wat doet dat met mij?”
Stap 5: maak een lijst van alles wat er in je leven speelt
Ik doe dat het liefst door vakken op een vel papier te tekenen en in elk vakje een element in mijn leven te schrijven. Kijk waar stress ‘op zit’ zoals ik vertelde in de podcast. Kijk welke elementen je kunt schrappen en bij welke je de frequente of de duur kunt verminderen.
Dit kun je ook heel goed doen als je op je werk ervaart dat je met veel bezig bent maar dat je focus weg is. Maak een lijst met zaken waar je mee bezig bent. Welke dragen bij aan je doelstellingen en welke helemaal niet? Schrappen of delegeren! Heb je daar moeite mee? Ik coach ook op de werkvloer en help bij vraagstukken die je als manager of ondernemer hebt. Meer weten? Kijk dan even in dit lijstje of neem contact op voor de mogelijkheden.
Stap 6 : vraag hulp
Jij bent het best in staat een oplossing te bedenken die voor jou werkt. Vraag om hulp als je die oplossingen niet in je eentje kunt vinden. Iemand anders kan je soms net even op een andere manier laten denken. Wil je dat ik je coach zodat je weer rust in je hoofd krijgt en minder stress hebt? App, bel of mail me dan voor de mogelijkheden.