Vanuit mijn eigen ervaring en wat ik geleerd heb over ontwikkelingsissues die horen bij bepaalde leeftijden, wil ik je graag helpen met 5 tips en je laten weten dat je niet alleen bent met je vragen, je onzekerheden en je worstelingen. Het beste moet nog komen en je bent er heel dichtbij. Je bent nu als het ware aan het uitvinden wat je leven geweldig maakt. Oké, genoeg gekletst, hier komen de tips:
Voor je twintigste moet je al keuzes maken die invloed hebben op de rest van je leven terwijl je vaak nog helemaal niet precies weet wat je wilt. Je twintiger jaren zijn vooral bedoeld om jezelf en de wereld om je heen te ontdekken. Je bent volwassen en je kunt nu zelf keuzes maken. Ik vond dat best spannend omdat ik niet heel veel voorbeelden om me heen had en dus veel zelf uit moest vinden. Als ik terugkijk, dan zou ik mezelf adviseren dat ik de lat een stukje lager moest leggen. Maak je niet zo druk om alles en gun jezelf de ruimte om fouten te maken, om te proberen, om te onderzoeken. Leg jezelf nog niet zo vast. En vooral: deel je twijfels en vraag steun aan mensen die je oprecht willen helpen zonder hun (goed bedoelde) mening en oordeel op te dringen. Heb ook vertrouwen dat het steeds beter wordt, ook al voelt dat niet altijd zo en vooral: dat je zult ontdekken wat je wilt in je leven. Tot die tijd leer je en alles wat je leert kun je later weer gebruiken. Foute baantjes, stomme keuzes: relativeer en ga verder. Je hoeft als twintiger nog niet te weten wat je precies wilt. Dat komt later wel.
Tip 1 – Geef jezelf de ruimte te ontdekken, te onderzoeken en vooral om ‘fouten’ te maken.
Toen ik net twintig was had ik het gevoel dat ik heel volwassen en verantwoordelijk moest zijn. In mijn geval werd dat gevoel versterkt omdat ik al op mijn achttiende moeder werd. Ik legde de lat torenhoog en verwachtte van mezelf dat ik echt alles al wist en kon. Opvoeden, het huishouden doen, een serieuze baan hebben, alles op orde hebben. Vermoeiend en helemaal niet nodig. Wist ik dat toen maar. Daarom wil ik jou nu zeggen: als je in de twintig bent, ontwikkel je je nog enorm. Je groeit, ook in volwassenheid en verantwoordelijkheid. Een paar keer op je bek gaan, helpt je vaak om later betere keuzes te maken. Zie het niet als falen maar als leren en experimenteren. Het hoeft allemaal niet perfect.
Tip 2 – Zorg goed voor jezelf en zorg voor inkomsten
Ik klink nu vast als een ouwe taart maar het werkt echt als je goed voor jezelf zorgt. Zo gezond mogelijk eten en leven, genoeg slapen: het maakt een groot verschil in hoe je je voelt en hoe je de wereld ziet. Geld maakt niet gelukkig zeggen ze. Ik ben het daar niet mee eens. Geldzorgen zijn echt niet fijn. Geld is een middel om te doen wat je graag doet, zo simpel is het. Als je wat financiële ruimte voor jezelf creëert, kun je vanuit daar lekker freeweelen. Heb je moeite met geldzaken of hoe je gezond kunt leven? Vraag dan hulp aan mensen die hier wel goed in zijn. Zelf ontdekken is geweldig maar soms kom je er niet uit en kan iemand anders je wel helpen. Jij helpt anderen toch ook? Natuurlijk kan ik je ook goed helpen met coaching. Neem anders even contact op als je meer wilt weten. Een appje sturen mag ook!
Tip 3 – Soms moet je gewoon iets gaan doen om te ontdekken wat je wilt
Kiezen voor een baan die een beetje leuk lijkt zonder dat je nadenkt of je hier de komende jaren wilt zitten, bijvoorbeeld. Zo heb je wel een inkomen waardoor je financiële vrijheid hebt, onafhankelijk bent, wat kunt sparen en je rekeningen kunt betalen. Vanuit daar ontdek je gaandeweg wel wat je echt graag doet. Flexibiliteit vind je vooral als je via een uitzendbureau werkt. De keerzijde daarvan is dat het vaak tijdelijke klussen zijn en dat je dus geen vastigheid hebt. Maar… je kunt zo wel prima ervaring opdoen en ontdekken wat je graag doet.
Tip 4 – Wees lief voor jezelf en minder kritisch op je uiterlijk
Ik maakte mij als twintiger echt overal druk over. Ook over mijn uiterlijk. Ik had altijd wel wat te mopperen. Kijk ik nu naar foto’s uit die tijd dan kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Wat bezielde mij om zo kritisch op mezelf te zijn? Als ik terug kon ik de tijd, dan zou ik mezelf flink door elkaar rammelen en zeggen (ja, alweer als een ouwe taart): ‘Kind! Je ziet er prima uit, maak je toch niet zo druk! Probeer je aandacht eens wat meer te richten op de leuke dingen die je kunt doen. De dag wordt niet anders door die paar puistjes, vooral jijzelf maakt er een probleem van. Kijk eens in de spiegel naar het totaalbeeld. Je bent mooi, prachtig en uniek. En: houd op jezelf te vergelijken met supermodellen. Stop, stop, stop daarmee!‘
Tip 5 – Wees kritisch in de taken die je jezelf oplegt
O, wat had ik een moeite met het huishouden en alle andere volwassen dingen toen ik net op mezelf woonde. Delen in huis waren supernetjes en kraakhelder, terwijl verderop een kast bijna uit elkaar sprong door de troep die erin gepropt was. En dan heb ik het nog niet over de schoenzolen die ik ’s avonds bij het eten serveerde.
Ik heb wat papier verslonden als twintiger. Ik had overal lijstjes, boekjes en schriftjes met taken en doelstellingen. Ik maakte mezelf gek met alles wat ik van mezelf moest (in veel te weinig tijd). En ze moesten ook perfect, dat snap je hè? Toen kwam mijn toenmalige vriend met het advies om in plaats van tien dingen op een dag te willen doen, er maar twee of drie te kiezen en die ook echt af te maken. Samen met de quote van Nike; ‘Just do it!’ ging het eindelijk de goede kant op.
Dit werkt beter dan elke dag met een teleurstelling afsluiten omdat je acht halve dingen had gedaan en niets kon afvinken. Daarvoor had ik het gevoel dat ik een discipline van niets had en niet in staat was zaken op te pakken en af te maken. De berg was gewoon te hoog geworden en ik leed toen nog aan een ernstige vorm van perfectionisme. De les die ik ook leerde, is dat een zeven voor veel dingen genoeg is. Je krijgt dingen af en je houdt tijd en energie over om vol te gaan voor de dingen die écht belangrijk zijn.
Houd ook rekening met onvoorziene gebeurtenissen in je planning. Altijd, elke dag. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat je niet als een kip zonder kop de dag doorrent.
Tot slot: besteed tijd een aandacht aan de dingen waar je van houdt. Of dat nu het lezen van een boek is, het werken aan je blog, kletsen met vriendinnen, luisteren naar muziek, doe het gewoon, elke dag!
Leestip: On Top van Anna Nooshin (zie afbeelding bij deze blog).
Studeer je nog en heb je niet zoveel geld maar wil je wel een keer naar een coach? Neem dan even contact met me op voor de mogelijkheden. Speciaal voor studenten hanteer ik een studententarief.