ARTIKEL GESCHREVEN VOOR VIVONLINE.NL
Het verband tussen schadelijke stoffen in beautyproducten als deodorants en bepaalde vormen van kanker staat al jarenlang ter discussie. Wetenschappelijk gezien zijn er nog geen harde bewijzen dat deodorants kanker veroorzaken, maar het blijft verstandig om je bewust te zijn van het feit dat je een flink aantal chemische ingrediënten op je huid smeert.
Deze chemicaliën staan bovendien niet bekend als ‘milieuvriendelijk’. Kortom: tijd om de top vijf van ‘toxische’ ingrediënten van deodorants onder de loep te nemen.
1. Aluminium: bij dit woord denk je vast aan de folie die je op je ovenrooster legt om iets lekkers en gezonds te bakken. Maar wist je dat aluminium ook in de meeste deodorants voorkomt? Dit ingrediënt blokkeert zweet dat door de poriën wil ontsnappen. Ondanks dat het niet wetenschappelijk is aangetoond, wordt deze stof in verband gebracht met borstkanker, de ziekte van Alzheimer en prostaatkanker.
2. Parabenen: Dit zijn synthetische conserveringsmiddelen. Parabenen komen in veel producten voor lichaamsverzorging voor. Van parabenen wordt gezegd dat ze de hormonale huishouding in de war brengen. Daarnaast zou het bijdragen aan het vergiftigen van je organen.
3. Propyleen glycol is een cosmetische vorm van minerale olie en staat bekend om zijn vochtvasthoudende kenmerken. Bij langer gebruik zou het stofje juist zorgen voor uitdroging en irritatie van de huid. Ook is bekend dat Propyleen glycol kan zorgen voor allergische reacties of eczeem. Studies toonden aan dat grote hoeveelheden schade aan het centrale zenuwstelsel kan toebrengen. Ook zou het lever- en nierschade kunnen veroorzaken.
4. Ftalaten zitten in veel deodorants en anti-transparanten. De stof zou een ongunstige invloed hebben op de hormoonhuishouding en wordt dan ook in verband gebracht met allerlei hormonale gezondheidsproblemen.
Triclosan is een bacterie- en geurdodende stof. Ook weert deze stof schimmels. Momenteel staat deze stof in kwaad daglicht, omdat het zich ophoopt in het lichaam en zo kanker kan veroorzaken. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de stof zelfs als bestrijdingsmiddel geclassificeerd.
Word je niet vrolijk van deze top 5? Probeer dan eens een natuurlijk alternatief om zweetgeurtjes te vermijden of te verdoezelen. Want niet lekker ruiken vindt natuurlijk niemand leuk.
Natuurlijke alternatieven
Wanneer je onder de douche vandaan stapt, breekt het zweet je soms letterlijk en figuurlijk uit. Doe je gelijk je bovenkleren aan, dan broeit dit vaak ‘door’ met een vervelend geurtje als gevolg. Een tip waar veel mensen baat bij hebben, is om na het afdrogen een tijdje in een hemdje rond te lopen (zonder mouwen, daar gaat het om) om je oksels even rust te geven. Was daarna nog een keer je oksels met een washandje met een beetje doucheschuim. Laat goed drogen en doe dan pas iets met lange(re) mouwen aan. Probeer het eerst eens zonder deodorant, lukt dat niet, kies dan voor een natuurlijke variant.
Houd eens bij wanneer je het meest last hebt van zweetgeurtjes. Grote kans dat dit rond je menstruatie is, of wanneer je gestrest bent. Bij de drogist zijn okselpads verkrijgbaar. Dit zijn een soort inlegkruisjes maar dan voor onder je oksels. Dit kan je een ‘veilig’ gevoel geven wanneer je het nodig hebt.
Struin eens door winkels zoals Lush, The Body Shop en De Tuinen. Laat je informeren over de ingrediënten en ga gewoon eens experimenteren wat voor jou het best werkt. Heb je een goed alternatief gevonden? Laat het ons weten!