Ben je nog niet in slaap gevallen na mijn eerste slaapverwekkende tips? No worries. Ik ga nog een poging doen je in slaap te krijgen. De wereld ziet er een stuk aangenamer uit als je lekker geslapen hebt. Jij ook trouwens.
1. Stop met schaapjes tellen en ga virtueel de natuur in
Laat die schaapjes met rust, die komen zonder jou ook heus op het droge. Pak, tegen mijn eerdere advies in, je telefoon en plug je oordopjes in. Luister naar het geluid van kabbelende beekjes of rustgevende watervallen of kijk naar de video. Ik denk dat het beter is om te luisteren dan om te kijken want het blauwe licht van je scherm remt je melatonine. Dat is het hormoon dat je slaperig maakt.
Een voorbeeld van een slaapverwekkend filmpje is deze:
Ben je wel klaar met de waterval of werkt dat niet voor jou? Houd je telefoon nog even bij de hand en ga naar ITunes of Google even op: Sleep with me van Drew Ackerman. Deze beste vent is suuuuupersaai, praat supersaai over supersaaie onderwerpen. Herinner je die vergadering nog na een slechte nacht? Die training waarbij je moest vechten tegen het dichtvallen van je oogleden? Deze man heeft ongeveer hetzelfde effect. En da’s fijn want dat wilde je tenslotte.
2. RRR
Je oma zei het al, misschien je moeder ook. Houd je aan de 3 r’s. Rust, reinheid en regelmaat. Met de eerste r zijn we natuurlijk bezig, de tweede is niet zo relevant maar de derde is dat wel. Regelmaat. Ik dacht vroeger dat regelmaat suf was en voor saaie mensen. Inmiddels weet ik dat regelmaat zelfs gezond is voor de grootste avonturiers. Je lichaam vaart wel op regelmaat. Zeker als je goed wilt slapen. Bouw een avondritueel in. Kom los van je werk, ga een stukje wandelen (van rennen worden mensen vaak juist weer te energiek), drink een kopje thee en ga lekker naar bed. Houd je elke avond hetzelfde ritueel aan, dan bereid je je lichaam voor op het slapen gaan.
3. Ff dimmen graag
Fel licht in de ochtend helpt je opstarten. Het stimuleert de aanmaak van cortisol. Cortisol is het tegendraadse broertje van melatonine. Onthoud: als je melatonine laag is, is je cortisol hoog. Andersom geldt dit ook. En dat moet ook. Want een beetje van allebei zorgt dat je niet fit bent maar ook niet moe genoeg om te slapen. Dim ’s avonds je lampen, dat helpt om je melatonineaanmaak te stimuleren. Lig je in bed? Zorg er dan voor dat het zo donker mogelijk is en dat er geen lichtjes zijn van bijvoorbeeld de tv. Zeker niet als ze flikkeren.
4. BRR
Van de 3 r’s gaan we naar de brr. Zorg dat het lekker koud is in je slaapkamer. Het puntje van je neus mag er net niet afvallen. Je koude voeten? Die parkeer je bij je bedpartner en als je die niet hebt dan worden ze uiteindelijk vanzelf warm. Lukt dat niet, dan trek je dunne sokken aan. Het gaat erom dat de omgevingstemperatuur goed is. Tussen de 15 en 19 graden. Als je slaapt, dan gaat je temperatuur naar beneden. Is je omgeving warm, dan kan dit je slaap verstoren.
Tot zover weer wat tips. Voor de slapelozen onder ons (ik was er een van) volgen binnenkort nog een paar tips. Voor nu: slaap lekker!
Bonustip 5: coaching voor een gezonder leven met voldoende slaap en minder stress
Slapeloosheid zit ‘m vaak in een te vol hoofd, teveel adrenaline, piekeren of een verkeerd ritme. Vaak is het een symptoom van andere, vaak dieperliggende oorzaken. Niet heel toevallig is het dat mensen met veel stress slecht slapen. Ik kan je niet in slaap wiegen maar ik kan je wel heel goed helpen te achterhalen wat de oorzaken zijn waarom jij niet goed slaapt. De volgende stap is de oorzaken bij de wortel aan te pakken. Oorzaken zoals stress, slecht kunnen ontspannen, piekeren, een slecht ritme of een ritme dat niet past bij jou. Door slecht te slapen kom je vaak in een negatieve vicieuze cirkel. Je denkvermogen wordt aangetast, je kunt in een dipje terecht komen en je mentale weerbaarheid wordt steeds lager. Wist je dat de fysieke gevolgen van slapeloosheid ook niet misselijk zijn? Je cellen vernieuwen zich minder en je veroudert sneller. Dat zie je uiterlijk maar dat gebeurt ook in je lichaam. Ook kun je sneller last hebben van hoofdpijn of duizelingen. Het verkort zelfs je levensduur! Lig je hier wakker van? Boek dan een (proef)sessie of neem contact op voor meer informatie. Dat kan via telefoon of app: 06 – 381 080 91 of via e-mail.