Moet je je altijd maar goed voelen? Mag je alleen positieve emoties hebben als je bewust werkt met de wet van de aantrekkingskracht?
Soms lijkt het wel alsof je alles op alles moet zetten om ervoor te zorgen dat je je altijd goed voelt. Dat je zo snel mogelijk van je negatieve emoties af moet komen. Dat je moet proberen zo positief mogelijk te denken.
Maar weet: wat je onderdrukt, komt terug. Als je niet luistert, zal het steeds harder gaan werken om je aandacht te krijgen.
Want dat is wat het wil: je aandacht.
Je emoties willen je iets vertellen. Het zijn boodschappers. Ze zorgen ergens voor. Emoties, dus ook negatieve emoties, hebben een functie. Het is niet voor niets dat wij emoties hebben.
Ook negatieve emoties horen bij het leven.
Als ik een familiefeestje heb, dan bestaan voor mij vaak twee dingen naast elkaar: dankbaarheid en genieten én het besef van de kwetsbaarheid. Dat besef kan doorslaan naar een vorm van angst die disfunctioneel is. Die het genieten, het in het moment zijn, in de weg staat. Dat had ik eerder. Dan kon ik vooral vooraf en naderhand genieten en niet in het moment omdat de angst zo groot aanwezig was.
Ik heb geleerd om de angst niet te verafschuwen of weg te willen drukken. Ik heb dat deel in mij vragen gesteld zoals:
- Wat wil je mij vertellen?
- Waar zorg jij voor?
- Waar mag ik voor zorgen?
- Waar wil je me tegen beschermen?
- Wat is jouw functie?
Ik ben ook andere vragen gaan stellen zoals: wat is het voordeel van mijn angst?
Ik ben mijn angst lief gaan hebben hoe raar het ook klinkt. Het zorgt ervoor dat ik koester, dat ik liefheb, dat ik mijn tijd steeds bewuster indeel. Dat ik er ben, in het moment.
Als ik mensen coach, dan vertel ik ze ook dat het niet de bedoeling is om geen angsten of negatieve gevoelens meer te hebben. Ik leer ze hoe ze deze emoties kunnen gebruiken om hun leven nog mooier te maken. Hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze ermee leren werken in plaats van dat het ze overneemt. Pas dan kun je de charme gaan zien van je negatieve emoties en kanten.
Probeer het zelf maar eens. Stel jezelf (en je emoties) vragen. Heb ze lief. Koester ze. Weet dat ze er zijn om je iets te vertellen. Luister.
Kom je er zelf niet uit? Boek dan eens een losse sessie. Dan doen we het samen. Of laat me het je leren in mijn online programma Voice Dialogue.