Ai… het moment waar ik tegenop had gezien, was aangebroken. Het laatste drupje amandelmelk verliet het pak. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik soyamelk een nieuwe kans moest geven. Dat ik de gesuikerde variant (of erger nog: die met vanille- of chocoladesmaakjes) niet te drinken vind, wil niet zeggen dat de ongesuikerde variant geen eerlijke kans verdient.
Hoppa! Niet zeuren en openmaken dat pak! Met tegenzin trok ik het lipje van het pak en goot ik het goedje in een kommetje. Ik gooide er wat havervlokken bij en ging naar boven om te douchen zodat de haver lekker kon wellen in de tussentijd. Doe je dat niet, dan ben je waarschijnlijk de eerste die krakende pap eet.
Met een handdoek op mijn hoofd, een rood oog omdat ik de mascara in mijn oog had gesmeerd in plaats van op mijn wimpers, zette ik een pannetje met het haver-soyamengsel op het vuur. Ik roerde totdat ik een ons woog, maar het werd niet dik en dus ook geen pap. En toen gebeurde er iets waardoor ik rillingen over mijn hele lijf kreeg.
Er kwam een velletje op de soyamelk.
Brrr… Ik duwde het vieze velletje wat aan de kant maar deze klemde zich wanhopig om de lepel. Ieeeh. Gatver.
Voorzichtig haalde ik de lepel uit het net-niet-papje en keek vol afschuw naar de sliert die erachter aan kwam. Jak.
Ik heb mijn kommetje soyahaverpap niet helemaal leeggegeten, dat geef ik eerlijk toe. De rest van mijn broodvervangers? Zie onderstaand lijstje:
- ongezouten cashewnoten
- komkommer
- kiwi’s
- gedroogd fruit
- tomaatjes
- kokosblokjes
Conclusie week zonder brood
Brood, maar ook aardappelen, pasta en rijst: het schijnen ‘moderne’ voedingsstoffen te zijn waar veel lichamen helemaal niet op zitten te wachten. Darmen kunnen er vaak moeilijk mee overweg ze kunnen bijdragen aan ongewenste kilo’s alhoewel dit wel heel erg kort door de bocht geredeneerd is. Het gaat natuurlijk om je ‘complete’ levensstijl. Misschien kom ik later uitgebreider terug op dit onderwerp en zoek ik de feiten voor je uit. Voor nu houd ik het bij mezelf.
Afgevallen
Ik ben 1,4 kilo afgevallen. Dit was niet de insteek en ook niet de bedoeling. Ik heb enorm mazzel met mijn stofwisseling, dat besef ik en daar ben ik ook blij mee. Maar… dat ik slank ben komt in de eerste plaats vooral doordat ik gezond leef, regelmatig en gevarieerd eet en vooral: bewust. Ik merk ook dat mijn buik platter is, minder snel ‘opgeblazen’ en dat ik het leuk vind meer te kunnen variëren met mijn ontbijt. Een week is heel kort, daarom ga ik voorlopig nog door. Ik laat jullie wel weten wat mijn bevindingen op de langere termijn zijn.
Wat ik wel heb gemerkt is dat een kommetje havermoutpap voor mij iets te weinig is. Mijn lichaam rekende op minimaal vijf boterhammen per dag en laat zich nog niet afschepen met minder. Ook al eet ik extra dingen zoals noten, fruit en kokos erbij. Ik ga volgende week experimenteren met hoeveelheden maar neem wel af en toe een speltboterham als ik bijeenkomsten heb waar stiltes vallen en als ik het gevoel heb iets meer nodig te hebben. Ondertussen zoek ik door naar gezondere alternatieven die net zoveel vullen.
Speltboterham?
Ja; een speltboterhammetje. Spelt is een heel goed alternatief voor de commerciële ‘fokgranen’, de plofkippen onder de broden, zoals wit- en tarwebrood. In de Telegraaf las ik een leuk stukje over spelt. Als je vaak of snel last hebt van je buik, dan kan ik je adviseren over te stappen op speltbrood. Bij veel mensen wordt het geknor en gebrom een stuk minder. Spelt is tegenwoordig al verkrijgbaar in veel supermarkten zoals Plusmarkt, C1000 en Jumbo. Overigens: niet alle winkels hebben het op voorraad. Slim is om het vooraf even te bestellen. Ik vind de supermarktvarianten het lekkerst: ze zijn luchtig en licht. Bakkerijen verkopen vaak de wat zwaardere speltbroden. Ze zijn vaak ook een stuk compacter.
Tot de volgende keer!