Broodloze vrijdag

Tel je het woord ‘uitdaging’ op mijn blog, dan vermoed ik dat je aan 10 vingers niet genoeg hebt. Ik houd van uitdagingen omdat deze je vaak even uit je routine halen en omdat ze vaak nieuwe, goede gewoonten ‘veroorzaken’. Vrijwel uit elke uitdaging die ik doe, haal ik iets goeds.

Een jaar geleden deed ik de uitdaging ‘een week zonder brood‘. Een plattere buik en nieuwe ideeën voor het ontbijt en de lunch waren het gevolg. Maar… hoe staat het er nu mee? Wat heeft mij deze uitdaging op de langere termijn opgeleverd?

Dat zijn 2 dingen:

  1. mijn eetpatroon is veel gevarieerder geworden doordat ik creatiever moest nadenken over vervangende voedingsmiddelen;
  2. de wetenschap dat als ik het aantal boterhammen reduceer, dat mijn buik al snel platter wordt.

Ik verbruik veel energie. Enerzijds doordat ik simpelweg niet zo heel goed stil kan zitten en altijd in de weer ben maar ook omdat mijn lichaam zo ingeregeld is (tenminste, dat vermoed ik). Ik eet daarom ook best veel en de hele dag door. Ik vrees dat mijn collega’s mij al knagend en etend uit kunnen tekenen.

Ik heb gemerkt dat brood mij toch wel veel energie geeft en daarom heb ik het niet helemaal geschrapt uit mijn menu. Overigens eet ik speltbrood en vermijd ik zoveel mogelijk tarwe omdat ik daar niet zo goed tegen kan. Sinds een aantal weken eet ik 1 of 2 keer per week helemaal geen brood. Dat werkt eigenlijk heel goed. Ook heb ik het aantal boterhammen per dag teruggebracht van 4 naar 2. Wil jij dit ook eens proberen maar heb je geen idee welke alternatieven er zijn? Misschien helpt mijn lijstje je. Ik eet de volgende ‘dingen’ in plaats van of naast mijn boterhammen:

  • fruit – Ik start elke dag met 1 of 2 kiwi’s. Op mijn broodloze dagen eet ik meer fruit. Dan begin ik met 2 kiwi’s en een appel
  • kwark met noten of met speltcruesli
  • Mijn favoriet: warme amandelmelk met havermout, rozijnen en kaneel
  • dadels en ander gedroogd fruit (zonder toegevoegde suikers)
  • groenten (ja, zelfs als ontbijt!) Dat kan vanalles zijn: spinazie in een bakje (met een eitje erbij), worteltjes en komkommer (ook handig voor mee naar je werk) maar ook radijsjes, minitomaatjes, bleekselderij. Kijk gewoon eens rond in de supermarkt om inspiratie op te doen.

Nog meer tips? Kijk dan eens op de website van een voedingsadviseur die erg humoristisch schrijft. Heb je zelf nog tips, dan houd ik me natuurlijk aanbevolen!

appeltje
Appeltje voor de dorst én als onderdeel van mijn ontbijt